Skip to content Skip to footer

Peter Thalin

Mitt namn är Peter Thalin. Ordningsvakt, tid i arme samt kampsport som grund. Fanns även en tanke på att bli livvakt på heltid och utbilda personer i självskydd.

Under mina tidigare år spelades det musik i ett punkband med namnet Akupunktur. Vi var några kompisar som drog igång och spelade. Värnamo Nyheters musikskribent skrev ”Åminnes svar på Clash”, ”Spela hellre än bra”. Och med vårt skivbolag ”Åminne räkårds” släpptes en samlingsskiva med lite olika lokala band, vi var även med på den LP:en som Värnamo Musik gav ut med lokala band. De va så det började… vad skulle jag göra nu? En bekant inom musiken tyckte jag kunde hänga med honom på en Judo träning.

JUDO

Min första kontakt med judosporter var hösten 1981. Då jag började träna i Värnamo sjukhus källare, i ett utav skyddsrummen. Graderades till Gult bälte(6:e kyu) 19831025, samt Orange bälte togs (5:e kyu) 19840313.

 

KENDO

Kendo börjades träna 1982 då jag kom i kontakt med Johan Landerhjälm, Johan som även varit i Japan och förde med sig denna ädla konst. Värnamo var länge med på Kendokartan i och med Johans entusiasm i Kendo och Iaido. Detta tränade jag i något år till och från som komplement till de övriga sporterna. Under min träningsperiod han jag med något SM samt några träningslägen runt om i Sverige. Men, någon riktig KENDOKAS blev jag aldrig.

Johan Landerhjälm hade även tjänstgjort på utlandsmission, och detta var även starten på mina missioner. Se under UN

 

JU-JUTSU

Under åren från 1981 tills graderingen 6:e kyu i ju-jutsu som togs i Värnamo 850417 tränades det allt mer och längre. Det var ingen riktig ordning på träningen men vi var glada och försökte läsa i böcker och prova oss fram.

Efter min tjänstgöring i Libanon hösten 1987 startade träningen på fullaste alvar. Vid den tidpunkten hade jag grönt bälte (4:e kyu). Vi började träna mera målmedvetet vid denna tid. Bruntbälte (1:a kyu) togs 19881112.

Sommaren 1989 följde jag med Svenska Ju-Jutsu förbundet till Italien på sommar läger. Detta är en av milstolparna i min ju-jutsu tid.

Våren 1990 följde jag med Svenska Ju-Jutsu förbundet ner till skidlägret i Österrike. Då fick vi även förevisa det nya tävlings systemet i Ju-Jutsu för word Jujitsu federeshen.

I denna period i mitt liv bestämde jag mej för att vid 30 års ålder skulle jag ha svart bälte 3:e dan i Ju-Jutsu samt svart bälte 1:a dan i Karate.

Det började även tävlas och nytt tävlingssystem började utvecklas i Ju-Jutsu. Under några år tävlades med bl. a. silver -74 SM -91, brons -74 Stockholm open, 1992 och deltog i ett flertal landslagsläger.

Efter en tid ansåg jag även att domare var undermåliga i deras utövande, så jag beslöt att ta domarlicens 1992. Under några år dömdes både nationellt och internationellt. Detta slutades med över en natt, då Svenska Budoförbundets ju-jutsu domarkommitté och mina åsikter skildes.

Under ett flertal år administrerade Johan Halvarsson och Peter Thalin sommarläger åt svenska Budoförbundets ju-jutsu sektion för vuxna och barn. Första barnsommar läger som Peter Thalin var med att samordna samt instruera på var Gislaved 1991. Sedan flyttades både vuxna och barn till Löttorp, Öland.

Påsklägret i Linköping 19940401 tog Dan Andersson och Jag, Peter Thalin Svart bälte 3:e dan i Ju-Jutsu. Under detta påskläger var jag för tredje året i rad inbjuden som gäst instruktör.

Senare det året tog jag även svart bälte 1:a dan i Karate Shotokan 1994-12-22. Det var det året jag fyllde 30 år.

  • Under mina år inom Ju-Jutsun har jag fått fram ett 20 tal svartbälte i olika dan grader.
  • Varit ledamot och sekreterare i Smålands budoförbund
  • Varit Wernamo Budoklubbs/Wernamo Jutsu ordförande i många år.

 

KARATE Shotokan

Karaten började jag med i november 1987 efter avslutad FN-tjänst i Libanon. Klubben var i Ljungby, Boshidokai.

Jag, Peter Thalin graderade mej till 9:e kyu 19880410

”1:dan Graderades Dan Andersson och Peter Thalin i Malmö 19951222”

Hösten 1989 var jag med på ett träningsläger i Emmaboda där Kent Rantzow instruerade. Efter har hört och fått tränat för honom var jag säker på att det var denna typ av Karate jag ville lära mig. Under detta läger bjöd jag in Kent Rantzow som gäst instruktör på Wernamo Budoklubbs höst läger. Detta var förövrigt under några år syd Sveriges största tränings läger, med ca 250 deltagare.

Har även tränat på sommarläger på JKA:s sommarläger i London där bl. a. chefsinstruktör för Europa Sensi Enoeda instruerade.

Detta var starten på en ny tid i mitt liv inom budo. Jag åkte ner till Kent Rantzow´s klubb i Helsingborg, som då hette Gåsebäckens karate klubb.

Denna klubb ändrade sedermera namn till, Shotokan karate Helsingborg. www.shotokan.se Under något år fick jag förmånen att tävla för Gåsebäcken i Sydsveriges karate serien, SM samt Shotokan Cup.

1994 Startades Apladalens Shotokan klubb. Under klubbens existens hölls även några stora träningslägen.

Från 1992 och framåt gick jag ett flertal utbildningar i personskydd av ett företag som är av länsstyrelsen auktoriserat utbildningsföretag i personskydd.